Monday, October 7, 2013

MEBO & MSM

 salam semua..
haritu intan dah janji kan nak tunjuk cara2 bg ank2 yg eczema diperingkat kritikal..
so disini intan ajar serba sedikit seprti pihak admin di group eczema mengajar..

 cream Mebo - rm 90 
(dia ikut gram.. x silap intan..intan beli cream yg besar dgn harga rm90.. tp intan lupe dah bp grm.  :)

 Gauze Pad -gauze pad ni klu blh beli yg kosong shj..sbb ade jenis gauze pads nih dorang dah boh ubat..
kite xtau ubat ape yg dorang pakai kan..so better beli gauze pads kosong semata2..
1 - sapu cream
2 - letak gauze pads
3 - cover ngan cotton pad.. (tp intan gune tissue muka je..hehehehe)
4 - tape kan dressing ni supaya x tetanggal.. 

utk dressing ni agar kulit sntiasa basah..dan lebih bersih bila dressing..
mahal tuuu MEBO cream..so jangan sia2 kan bgitu sahaje..
selepas dah ok..blh sapu MSM / ISB cream moogoo..

 MSM Cream 250ml - RM 90
kalau luke ade dimuka..blh buat seperti diatas..kene dressing.. itu penting..
kalau x paham juga ape yg intan cakap..blh join group eczema m;sia..
sekian terima kasih



Friday, October 4, 2013

tuntutlah ilmu


PENIPUAN terbesar dunia yang anda percaya benar selama ini:

-susu tepung ialah sumber kalsium terbaik utk mengelak osteoporosis
-suntikan vaksin menjadikan anda imun terhadap penyakit
-penyakit berpunca dari keturunan
-produk sugar-free yg mengandungi aspartame baik utk pesakit diabetes
-kimoterapi dpt merawat kanser


 (buku ni blh beli kat popular..rm 4 kot..)

ihsan dari The-Secret-Medicines

semoga kita dapat belajar lebih lagi  mendalami ape itu susu tepung, suntikan vaksin, penyakit, product2 yg lain.. dan kaedah rawatan seperti kimo, pembedahan dll..

sejak ank intan sakit dan sering dimasukan ke ward..
telah bnyk membuka mata dan minda intan..
serba sedikit intan dpt belajar dr pakar penternak bakteria sekaligus kita tau ape itu vaksin
dan para doctor yg bertauliah..


sudah berkurangan



mungkin seblum nih ade yg dah tau ank bongsu intan mngidap penyakit eczema..

sejak ade group Eczema di FB.. hampir 2thn intan join..
alhamdulillah intan blh handle tanpa bantuan ubat STEROID..

dulu kat muka


sekarang semakin baik..Alhamdulillah..


but now..dia beralih ke bahagian kaki pulak..di sendi2..
tiap2 malam dia menangis menahan gatal..

 tiap2 malam jg la intan bersengkang mata utk garu sambil2 letak cream Moogoo..

 dan sekarang dia semakin pulih..tanpa bntuan ubat steroid / suntikan antibiotik..Alhamdulillah..

selalu bahagian kaki memang lambat baik bebanding kulit muka.

sejak akhir2 nih admin group eczema @ kak farah
telah syorkan cream baru ,so intan gune spt yg diajar..
nnt bile intan lapang ..intan post ye..
wassalam..salam jumaat utk sume..

Thursday, October 3, 2013

dinner time

masak ayam kicap..
mcm lain maaaaaaaacham.. :p
xpe..janji sedap... ecececeh.. :)


 sambal tauhu + kentang
 syur kobis + carrot + daging tu intan kasi cincang halus2..

  All menu
berulamkan buah pear..
 
  
peace yowwwww....
 
 kite count. lagi..bile blapang dada..hhahahah
wassalam


permata hati


"...assalam  pembaca blog umie kitorg..
smoga anda semua dalam rahmatNYA.
sentiasa ceria jgn tension2 buat keje mcm umie kitorg yeee..hehheheheh..."




"....ok semua..kami nak tidooo duulu..
nnt umie xde keje umie sambung balik..wassalam. "


Wednesday, October 2, 2013

sabar la intan

tgh pung pang pung  pang kat dapur..
dorang pun ghupenye pung pang pung pang jg kat ruang tamu..
adoiii..anak2ku...

umie penat Nakkkkk... 


 menangis intan tgk..
hari2 dorang mcm nih..


belum lagi masa yg same..bile si kecik Haqeem mengadu kaki dia sakit / gatal minta di garu..
Allahuakbar..aku terima ujian Mu ini dgn redha..


 beristiqfar intan..
ini kan sume ujian utk para ibu2 utk menangani masalah ank2

sebenarnye dalam mendidik personaliti ank kita, kita juga sedang "mendidik" diri sendiri" -ibu adam darwish-

ok..
jumpe nnt ye..
wassalam


kue teaw kungfu siap!!

dinner mlm tadi kue teaw kungfu  shj..!!
sblum tu dah tny anak nak makan ape..
dorang kate nak makan kue teaw..
 pastu baru intan call apong..
"harini masak kue teaw.."

patut tny laki dulu kan nak makan ape...ni tny ank dulu..
kihkihkih..
  kue teaw berulamkan betik..



 kuah dia dah siap..
kuah ngan mee intan bg asing...

  aqeem tgh menikmati brokoli yg sungguh delicious
shingga "ngences" org jawa kate..ekekekke..
 x selesa dia pakai sudu makan syur..
makan ngan tangan lagi lazat kan umie?
 bwang putih pun dia nak makan..
alhamdulillah..
 menikmati sunggu ank dara sorang nih..smpi pegang garphu pun dah lain mcm tgk nye..

next post kite cont. nnt..
ok..
wassalam


Tuesday, October 1, 2013

berkumpul di teratak bondaku.. :)

ade kenduri ksyukuran sikit kat umah family intan..




 time2 mcm ni la dpt bkumpul kan..
klu x nak jumpe pun susah..
masing2 dah sibuk ngan keje..

 adik beradik intan sikit.. 3org jek..hehhe
sume pompuan..

so selalu memeriahkan suasan penuh ngan makcik2 intan..
makcik2 intan ramai pulak dr pakcik2..
so memang lengkap la utk tambah dosa buat 'ketupat' ...ahhahahaah/

ok uollz..
sambung next..


Happy Bfday My 3rd Hero

Happy Bfday Muhammad Haqeem Hanie B. Hanafi
smoga jadi ank yg soleh..
hamba Allah yg soleh..
dpt membahagiakan umi dan ayah..

 small celebration..





 semua order jee..sbb x sempat...
balik keje terus pegi beli pizza & cake..



 persiapan x cukup sifat..
tapi enjoy..!!
kami ber5..
alhamdulillah..

 wassalam.